10 Μαΐ 2010

Εθνικό Δάνειο 1825 ...

.

Ανακάλυψα την πηγή του κακού όσον αφορά στο δανεισμό αυτής της χώρας.
Σας παραθέτω αυτούσιο το άρθρο από το εξαιρετικό blog του πατέρα Αναστάσιου Σαλαπάτα
εις Londinium ευρισκόμενο.
Απολαύστε το και, παρακαλώ, επισκεφτείτε το blog. Είναι πράγματι, αξιόλογο.

ΕΦ' ΕΞΗΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ........

Tuesday, 4 May 2010
«Eθνικόν δάνειον»

Η Πατρίδα έχει ήδη εισέλθει σε εποχή δύσκολη έως κρίσιμη για το μέλλον, την υπόσταση και ύπαρξή της. Προσωπικά δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε πολιτικές κουβέντες. Όμως με ενδιαφέρει πολύ η ιστορία, γιατί εκεί βρίσκουμε χαρκτηριστικά παραδείγματα προς μίμηση ή αποφυγή.

Με μεγάλη επιφύλαξη για την ακρίβεια των στοιχείων που παρουσιάζω παρακάτω, θέλω να μοιρασθώ με τους αναγνώστες αυτού του ιστολογίου τα ιστορικά στοιχεία, όπως τα ανακάλυψα πρόσφατα, για το μεγάλο «Εθνικό δάνειο» της Επανάστασης του 1821. Αξίζει κανείς να το μελετήσει στις λεπτομέρειές του γιατί θα βρει ενδιαφέροντα στοιχεία και βέβαια σημαντικές αναλογίες με τα σημερινά δεδομένα.


ΕΘΝΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

Στις 7 Φεβρουαρίου 1825 κι ενώ η επανάσταση βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη καμπή, «συνωμολογήθη εν Λονδίνω, εθνικόν δάνειον δύο εκατομμυρίων χρυσών λιρών, δια την χρηματοδότησιν του αγώνος». Ρίξτε μια ματιά στην κατανομή αυτού του δανείου:

- Το δάνειο συμφωνείται στο 55% της ονομαστικής του αξίας, για να καλυφθούν οι επισφάλειες των Άγγλων πιστωτών, δηλαδή αυτομάτως τα 2.000.000 γίνονται 1.100.000 λίρες(!!!). Εμείς βέβαια πληρώναμε τόκους για 2.000.000.

Από τα 1.100.000 κρατούνται προκαταβολικά:

- Τόκοι δύο χρόνων 200.000 λίρες
- Μεσιτικά 68.000 λίρες
- Εξαγορά ομολογιών δανείου 212.000 λίρες
- Συμβολαιογραφικά 13.700 λίρες
- Έξοδα Ελλήνων (!) μεσαζόντων 15.487 λίρες.

Από τα εναπομείναντα, στέλνονται στις ΗΠΑ 156.000 λίρες για την κατασκευή δύο φρεγατών. Τελικά κατασκευάστηκε μόνο μία, που ήρθε στην Ελλάδα μετά το τέλος της επανάστασης και την έκαψε ο Ανδρέας Μιαούλης με τα ίδια του τα χέρια την 1η Αυγούστου 1831 στο λιμάνι τού Πόρου, όταν επαναστάτησε κατά του Καποδίστρια και τα στρατεύματα τού Κυβερνήτη έκαναν γιουρούσι για να καταλάβουν τον εξεγερμένο στόλο.

Επίσης, 123.000 λίρες μένουν στην Αγγλία για την αγορά έξι πολεμικών πλοιαρίων. Πήραμε μόνο το «Καρτερία» μετά την επανάσταση. Συνεχίζουμε:

- Για μισθοδοσία φιλέλληνα (;) Κόχραν 37.000 λίρες
- Για αποπληρωμή πολεμοφοδίων 77.200 λίρες
- Διάφοροι λογαριασμοί (;;!!) 47.000 λίρες

Έτσι, από τα 2.000.000 χρυσές λίρες, έφθασαν τελικά στην Ελλάδα μόλις 190.000 λίρες. Αντί αυτά τα ελάχιστα που απόμειναν να πάνε στον αγώνα κατά των Τούρκων, κατασπαταλήθηκαν στον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους Μωραϊτες και τους Ρουμελιώτες. Οι καπεταναίοι στρατολογούσαν κόσμο για να χτυπήσουν τους εσωτερικούς εχθρούς και πληρωνόντουσαν από τα λεφτά του δανείου. Άλλο πλιάτσικο κι εκεί, πέραν του γεγονότος ότι Έλληνες σκότωναν Έλληνες. Ο Γκούρας για παράδειγμα, είχε ένα σώμα εκατόν πενήντα ενόπλων, αλλά έκανε ψεύτικους καταλόγους για πεντακόσιους και τσέπωνε την μισθοδοσία και τα τροφεία τους. Το ίδιο και οι αντίπαλοι του.

Όταν λοιπόν ο Καποδίστριας ανέλαβε Κυβερνήτης, έδωσε εντολή στον Πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών Ανδρέα Κοντόσταυλο, να κάνει μια απογραφή (να και η πρώτη απογραφή στην ιστορία μας) της περιουσίας του κράτους. Το κείμενο της επιτροπής ήταν λεπτομερέστατο και εξαιρετικά σύντομο. Περιείχε μία μόλις πρόταση:

«Κύριε Κυβερνήτα, εις το ταμείον του κράτους ευρέθη έν μόνο νόμισμα και αυτό κίβδηλον».

ΠΕΡΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ .............


Ένα και κίβδηλο, αργότερα, για μια κάλπικη λίρα και ... κάλπικα όνειρα του πρόσφατου παρελθόντος.

Ευχαριστώ τον πατέρα Αναστάσιο.α.α./ Αλέξανδρος
(Π.Α.-10/05/2010-02:42 π.μ.)..


.

4 σχόλια:

奇濛子情趣用品 είπε...

情趣商品,情趣精品,情趣用品,威而柔,吊帶襪,情人趣味,情趣,情色,色情,自慰套,情色遊戲,

SM,情人趣味用品,愛情,情人趣味用品液,一夜情,潤滑液,情色自拍,性愛,飛機杯,同志,

色遊戲,按摩棒,色情網站,性交,性行為,愛愛,跳蛋,性感睡衣,充氣娃娃,角色扮演,

做愛,作愛,網愛,視訊,性愛,G點,正妹,走光,自拍,露點,熟女,

夜店,汽車旅館,情人趣味用品轉,情人趣味用品娃,情人趣味用品轉珠,外遇,趣味用品,sex,無碼,GAY,

情人趣味用品珠

奇濛子情趣用品 είπε...

情人趣味用品店,情人趣味用品控制,情趣用品坊,情趣用品店,情趣用品網站,免費影片,高潮,網路購物,情去商品,

性感,情趣用品專賣店,情趣禮物,情人節,跳蛋情人趣味,跳蛋情人,跳蛋影片,跳蛋變頻,跳蛋調情,

按摩情人趣味,按摩器,按摩椅,按摩半套,按摩全套,按摩精油,吊帶襪影片,自衛方法,自衛棒,

自慰器專賣店,自衛器,自衛杯,自慰器,自慰杯,吊帶襪美女,自慰棒,潤滑情人趣味,潤滑油,

潤滑劑,潤滑液用品,充氣情人趣味,充氣玩具,角色情人趣味,角色扮演遊戲,角色扮演服裝,震動情人趣味,

震動保險套

Ο ΠΑΝΟΣ & Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ... είπε...

Για κάποιο λόγο -πιθανώς- encryption, δεν διαβάζεται το μήνυμα..... sorry....

Anastasios είπε...

Αδελφέ μου,

Χαίρε και αγάλλου!

Ευχαριστώ για την... αναμετάδοση!

Μακάρι να σπέρναμε και κανένα σπόρο έτσι. Ίσως να γεννούνταν κανένα ευθές εθνικό κλωνάρι, γιατί με τα μέχρι τώρα τεκταινόμενα στην ευλογημένη Πατρίδα μάλλον ξεριζώνονται...

Οψόμεθα και προσευχόμεθα!